Общинска администрация-Шумен ще търси пари от бюджет 2017 за ремонт на две пътни отсечки

18:11, 24 яну 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пари за ремонт на пътни отсечки Шумен-Мараш-Салманово и Панайот Волов-Белокопитово ще търси от бюджета за тази година общинската администрация. Предложението на постоянната комисия по ТРСУ бе гласувано днес на заключително заседание на бюджетна комисия към местния парламент и ще влезе за разглеждане в сесйна зала в четвъртък. Тогава съветниците ще гласуват бюджета на общината за тази година, който е в размер на 70.8 млн. лева. На срещата присъстваха всички председатели на постоянни комисии към Общински съвет-Шумен и директорите на общинските предприятия.

След препоръка на членовете на културна комисия бюджетарите увеличиха и предварително заложените пари за Общински фонд „Култура” така от предвидените 45 хил. лева сега сумата е 55 хил. лева, в която влиза и преходния остатък от 5.4 хил. лева.

На заседанието зам.-кметът по образование и култура Найден Косев разсея плъзналите слухове, че ще се закриват кухните в яслите и детските градини в Шумен и децата ще преминат на кетърингово хранене от четири кухни – майки. Косев уточни, че за момента Общината само проучва възможностите за подобна стъпка и прави експертна оценка. Едва след това ще стане ясно, кой е по изгодния вариант, но това ще се случи едва около май. Той добави, че повечето големи градове в страната са преминали на кетърингово хранене на децата в градините и яслите. Така по-пълноценно се следи за качеството на приготвената храна.

Възложената експертиза трябва да установи дали е по-добре храната за забавачките да се приготвя в четири кухни – майки в Шумен или както е сега да продължат да функционират кухните към яслите и детските градини.

Родителски комитет на децата от ясла „Слънчево детство” поиска в бюджета за 2017 година местната управа да задели 40 хил. лева за обновяване на съоръженията на детската площадка в заведението. Сега там има една стара люлка и пързалка. От РЗИ обаче са издали предписание, че те са опасни и децата не могат да играят на двора.

Съветникът Пламен Петков припомни, че в предишни години местния парламент е гласувал 30 хил. лева от общинската хазна за изграждане на храм „Св. Райко Шуменски” в квартал „Тракия”. До момента са преведени 15 хил. лева, а останалите 15 ще бъдат дадени при започване на строителството на храма, а разрешението за това вече е разписано от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

От спортна комисия поискаха парите за спортните клубове да се увеличат с 30 хил. лева и общата сума да стане 360 хил. колкото е била през 2016 година.

Зам.-кметът Найден Косев отбеляза, че за дейността на спортните клубове в Шумен са заделени с 15 хил. лева повече от миналата година, а като цяло за перо спорт сумата е около 1 млн. лева, каквато не е била в предходните няколко години. Косев подчерта, че поне от 20 години от общинската хазна не са заделяни 328 хил. лева от собствени приходи за спорт. Той не подмина и факта, че за 2017 година за ученически спорт се отпускат 16 хил. лева, което с 3 хил. по-малко от миналата година. Това е така, защото със 143 са намалели децата. За първи път обаче се отделят 3 хил. лева за спортни клубове за хора с увреждания.

На заседание на постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт”, която се проведе също днес Косев информира, че от местни приходи ще се заделят 108 хил. лева за газификация на спортните зали „Младост” и „Юнак”. Други 220 хил. лева са заложени за изграждане на трафопост за многофункционална зала „Арена – Шумен”, а още 500 хил. лева са предвидени за поддръжка на зали и терени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама