Условна присъда по делото за „иракската пратка“ от ламаринен гараж в Шумен

14:42, 20 яну 17 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският окръжен съд постанови условна присъда и глоба от 3000 лева за турския гражданин Вейсел Санлъ за притежаване на недекларирани културни ценности. Наказанието е 2 години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. В археологическите среди делото е известно като“иракската пратка“.

Определението на състав на Наказателно отделение е от 3 януари 2017 година. Окончателно е. И не подлежи на обжалване.

Освен за притежание на антични предмети прокуратурата разследва Санлъ и за търговия с тях. Той не беше арестуван. Беше му наложена постоянна мярка за неотклонение „Подписка“.

При специализирана полицейска акция преди две години, в гараж, собственост на приятел на Санлъ, бяха открити колона артар-жертвеник, каменни късове от статуи, няколко фрагмента от саркофази с изображения на хора, животни и митични същества. Както и 19 уникални статуи. В ламаринения склад, известен като малкия Лувър, беше открита и шумерска плоча от най-старата цивилизация в света.

Собственикът на склада Петър Маринов, който бе разследван от прокуратурата като съучастник на Санлъ, беше осъден на пробация, научи Topnovini.bg от свои източници.

Разследването по делото продължи почти две години заради назначени от прокуратурата сложни експертизи.

Последната експертиза по делото, изготвена от специалисти на Националния археологически институт към БАН е показала, че някои от антиките са от района на Близкия изток. Това е и заключението на археологически екип от Регионалния исторически музей в Шумен, сподели

прокурор. Според събраните по делото доказателства артефактите са били предназначени за износ в страни на Европейския съюз.

Прокуратурата и полицията категорично отхвърлиха защитната версия на обвиняемия Санлъ, че античните предмети са изработени в цехове на известната в цял свят компания „Антиксан“ в турския град Измир. От каталога на компанията в интернет се виждало, че те изработват копия на старинни предмети от древността. И тези копия били близки до оригиналите.

„По легален път си набавям антиките от „Антиксан“. Няма нищо нередно в това,“ каза Санлъ пред „Topnovini.bg”. Нямам повдигнато обвинение за трафик на антики, уточни той.

Със свое определение съдът одобри постигнато споразумение между Шуменска окръжна прокуратура и адвокат на обвиняемия Санлъ. Той е със статут на постоянно пребиваващ чужденец. Не е осъждан.

По силата на споразумението страните приемат за установено от фактическа и правна страна, че период на неустановена дата до 11.03.2015 г. в жилище, обитавано от Санлъ и родители на съпругата му държал повече от три археологически обекта. Това показва комплексната съдебноархеологическа и нумизматична експертиза.

В определението са описани поименно античните предмети. В списъка са бронзов кинжал, глинени фрагментирани таблички, бронзов фрагмент с изображение на глава на антилопа, монети, бронзова статуетка на бик, оловна анфора за благовония.

По Закона за културното наследство не са идентифицирани фрагменти от скулптура на мъж, статуетки на куче, четири надгробни плочи, две от които са от мрамор.

Идентификацията на културните ценности е извършена от национални и регионални музеи, става ясно от съдебното определение.

Направените по делото разноски за археологически и нумизматични експертизи се възлагат в тежест на обвиняемия.

В полза на държавата се отнемат 650 лева иззети от Санлъ, като част от равностойността на предмета не престъплението по чл.278 от НК.

Частично е прекратено наказателно производство по наказателно дело от общ характер №576 по описа на Шуменския окръжен съд.

Topnovini.bg попита директора на Регионалния исторически музей в Шумен Даниел Руменов къде се съхраняват иззетите при спецакцията антики. Той обясни, че артефактите са в музея. Нямало обаче решение на прокуратурата, че предметите се присъждат на музея.

Според известния арабист проф. Владимир Чуков напълно логично е антиките от шуменския гараж да са от Ирак и Сирия. „България е част от трасето на ИДИЛ, заяви предTopnovint.bg анализаторът по въпросите на Близкия изток. По неговите думи трафикът на шумерски ценности през Шумен е твърде любопитен. И поставя въпроса как трябва да реагират службите.

Вейсел Санлъ: В България има справедлив съд



Г-н Санлъ, доволен ли сте от условната присъда?

Разбира се, че съм доволен от постигнатото споразумение с прокуратурата. Искам де изкажа чрез вашия сайт своята благодарност към разследващите – прокуратурата и полицията. По време на разпитите бяха много внимателни. Спокойно разговаряхме. Но ми коства много нерви и напрежение тази история. Убедих се, че в България има справедлив съд.

Още ли твърдите, че антиките, заради които ви разследваха са изработени в компанията „Антиксан“ в Турция?

Голяма част от предметите наистина са изработени в „Антиксан“. Аз съм възлагал поръчки, след което ги закупувах директно от фирмата. Пратките бяха за мои клиенти, колекционери от европейски страни. Искам да обясня, че това не са оригинали. А много добре изработени дубликати. Оригиналите са много скъпи. И клиентите ми не могат да си ги позволят.

Най-ценната находка в колекцията от гаража – шумерската плоча и тя ли е изработена в „Антиксан“?

Не, купих я от един сириец.

Според експертизите по делото по антиките имало пръст от района на Близкия изток.

Няма такова нещо. Щях да оспоря експертизите и да поискам независими оценители от чужбина. Но разходите бяха огромни. За мен беше добър вариант споразумението с прокуратурата.

Членувате в партията на Сивите вълци...

Да, членувам и съм симпатизант на „Сивите вълци“. Не го крия. Членството ми не влияе на бизнеса. Но нека да бъда ясен – нямам никакви връзки с терористичната организация „Ислямска държава“, за което бях набеден. Може да съм мюсюлманин, но не и джихадист. Не симпатизирам на ИДИЛ. Даже ги мразя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама