Община дари читалище на селско настоятелство

14:38, 19 яну 17 / Култура 25 910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Велики Преслав е една от малкото у нас, направили имотно дарение на читалищно настоятелство. Става въпрос за читалищната сграда в село Осмар, която вече е прехвърлена на местната културна институция. Народното читалище в Осмар иска да стане стопанин на имота, за да го обнови и единственият начин е, да спечели еврофинансиране. Няма как, обаче, настоятелството да иска пари за ремонт на сграда, ако тя не е негова и затова трябваше да я получи като дарение.

Десет месеца бяха нужни на читалищните дейци да убедят кметската управа и съветниците на Велики Преслав, че предприетите от тях действия ще върнат живота на културната институция. Самодейците правиха и протест пред общинската администрация, и успяха да постигнат искането си.  Днес председателят на настоятелството на народно читалище „Съгласие – 1882“ Ангел Христов съобщи, че той и кметът на общината Александър Горчев са подписали договора за дарение. „Вече имаме документ за собственост и отговаряме 100 процента на всички изисквания на програмата, по която кандидатстваме за финансиране“, обясни председателят.

Читалището иска средства от Програмата за развитие на селските райони с депозиран проект за 800 хил. лв. Тези пари са заложени за основен ремонт и оборудване на сградата, претърпяла пожар. Ангел Христов обясни, че искат да възстановят старото си читалище, което има нужда от нов покрив, нова сцена, саниране и обновяване на залите за репетиции. Всичко това е заложено в проекта като първи етап за реконструкция с половината от общата сума. „Нашето читалище е с активна творческа дейност, с участия в страната и чужбина и със спечелени награди, а си нямаме салон. Затово беше жизнено важно да получим сградата като дарение и да бъдем напълно изрядни пред финансиращия орган“, обясни още Ангел Христов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама