СУ „Сава Доброплодни“ опитва да запази паралелката си по „Хореография“

10:30, 19 яну 17 25 1136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От следващата учебна година СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен може да загуби паралелката си по „Хореография“. Това съобщи директорът на училището Албена Иванова-Неделчева.

Според новият закон за предучилищното и училищното образование, хореографията става професия и ще бъде приоритет на професионалните училища.

От училищното ръководство на педагогическия съвет, с пълно единодушие, са взели решение да се направят постъпки за запазване под някаква форма на паралелката. Според нормативната уредба е възможно обучението по хореография, но за целта от профилираща, тя трябва да стане професионална. Според член 144, алинея 1 от новия закон, има четири условия това да се случи. Три от тях, на които училището отговаря, са да има материална база, учителски ресурс и да няма друго такова на територията на общината предлагащо същата специалност. Ще се изготвят и становища от Община Шумен и читалищата в градът, че има нужда от такова обучение.

Предстои да бъде направено предложение до Регионалното управление на образованието и МОН за разкриване на професионалната паралелка, където в момента се обучават около сто деца между осми и дванадесети клас.

Яснота по казуса ще има в края на март тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама