Ученици от Езиковата гимназия в Шумен заеха трето място на европейски конкурс

15:32, 18 яну 17 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Единадесетокласниците Симона Стоянова-11“Г“ и Огнян Симеонов-11“А“ от ПГПЧЕ „Никола Вапцаров“ в Шумен заеха трето място на престижния европейски конкурс Catch a Star. Това съобщиха от ръководството на учебното заведение. Ръководител на проекта е Анета Маринова.

Повече от 15 години този конкурс дава поле за изява на младите умове на Европа. Целта е да се стимулират  творчеството и независимостта на учениците, да се провокира интерес към астрономията, да се подпомогне навлизането на информационните технологии в образователния процес. Конкурсът е резултат от сътрудничеството между Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската обсерватория.

Симона и Огнян участваха с проект на тема „Dark matter in the classroom“. Те направиха измервания на интензитета на радиовълни с дължина на вълната 21 сантиметра, излъчвани от атомите водород в Млечния път. За целта резервираха наблюдателно време на дистанционно управляеми роботизирани телескопи в Париж и в Краков, и проведоха множество замервания. Пионерите в работата с тези телескопи за  България отново са от същото училище – Дамян Бойчев от 12“Б“ клас и Симеон Бойчев от 12“В“. Те изготвиха видео ръководство за работа със софтуера.

В представения проект Симона и Огнян построяват ротационната крива на Млечния път. Обясняват как тя показва наличието на невидима материя във Вселената, оценяват броя на звездите във Вътрешната галактика и изследват разпределението на водорода в галактичната равнина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама