Отменен е водният режим на Върбица, снегът спаси града

12:03, 18 яну 17 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снегът в балкана над Върбица спаси града от убийствения воден режим. От няколко дни водоподаването е нормализирано и това се дължи на понапълнения воден резервоар. Следствие на валежите и на краткото снеготопене подземните водни запаси се увеличиха. Дебитът на изворна вода се оказа достатъчен за потреблението и ограничението падна. Няма гаранции дали това ще продължи дълго, но местни хора смятат, че снегът в балкана е голям и ще балансира нуждите им.

Недостигът на изворна вода беше причина за наложеното ограничение. Поради малките запаси в района на върбишкия водосбор каптажът се пълнеше бавно. По тази причина домакинствата бяха на сухо по 12 часа всеки божи ден, от половин година насам. Хората се молеха да завали и още при първия натрупал сняг общинският кмет Мердин Байрям заяви, че очаква облекчаване на режима.

Снежната покривка в началото на януари стигна на места до 1 метър. Колкото и слабо да е снеготопенето в полупланинския район на Върбица, то се отрази и на нивото на река Герила. Коритото й пресича града и ако доскоро беше съвсем празно, вече не е така. От града изпратиха снимки на речното корито, което е ориентир на старите върбичани за водните запаси в района.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама