Избраха София Радославова за председател на Окръжен съд-Шумен

15:54, 17 яну 17 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
София Радославова е избрана за административен ръководител на Окръжен съд-Шумен. Това е станало днес на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). С девет гласа „за” съдийската колегия предпочете Радославова пред съдия Светлин Стефанов, който получи пет гласа. Това съобщи на сайта си ВСС.

Позицията административен ръководител на Окръжен съд-Шумен стана вакантна през октомври миналата година след изтичане на мандата на Нели Батанова.

София Радославова има над 21 години общ юридически стаж, от който над 19 години в органите на съдебната власт като следовател и съдия. В периода 1997  – 2003 г. е била следовател в Окръжна следствена служба – Шумен, като от 2003 г. до 2004 г. е била заместник-директор, а от 2004 г. до 1 март 2006 г.  – директор,  след което и до настоящия момент е съдия в Окръжен съд-Шумен.

На четвърти януари е проведено Общо събрание на съдиите от Окръжен съд-Шумен, на което са изслушани двамата кандидати за поста. Общото събрание не е приело становище за подкрепа към Радославова или Стефанов.

На интервю, проведено от членовете на ВСС Радославова е отговаряла на въпроси за  качеството на съдебната дейност в съда и наличието на отменени съдебни актове; подхода й при определяне на управленския екип, с който евентуално ще работи, какви функции би възложила на заместник-председателите на съда във връзка с набелязаните от нея мерки за по-добро взаимодействие с други институции и конкретно с органите на МВР; как би осъществявала правомощията си за налагане на дисциплинарни наказания; как би реагирала при атаки срещу магистрати от съда; какво ще е взаимодействието й като председател на окръжния съд с районните съдилища; какво е мнението й за кадровата обезпеченост и квалификацията на администрацията в съда. 

Основните цели за развитие на съда на новият председател са: повишаване на прозрачността в работата на съда, укрепване на доверието в съдебната институция и доближаване на правосъдието до гражданите, създаване на гаранции за по-ефективно и качествено правосъдие чрез усъвършенстване управлението на съда, както и целесъобразно финансово управление.

Подкрепа за кандидатурата на съдия Радославова заявиха членовете на Съдийската колегия Даниела Костова, Соня Найденова, Галина Карагьозова и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама