Обявиха старта на конкурсите на етносите и толерантността „Букет“

12:02, 17 яну 17 25 969 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган ще се проведе третото издание на конкурсите „Букет – 2017/2018“. Мотото е „България в усмивките и в културата на етносите и толерантността“.

„Във всяко следващо издание на конкурси „Букет“ в област Шумен желаещите да участват стават все повече. Може само да ни радва това, че през 2016 година на Националния кръг от нашата област имаше най-много наградени участници“, заяви за Topnovini.bg областният координатор за Шуменска област Зюхре Мердан.

Тя сподели, че вече започнали да пристигат заявления за участие в конкурсите. Имало както индивидуални изпълнители, така и групови, обичайно читалищни самодейни колективи. Окончателният брой на участниците ще бъде ясен в края на януари и началото на февруари.



„Конкурсите „Букет“ имат за цел да повишат интереса на младите хора към изкуството и традициите на етносите в България. Създават среда за изява и развитие на таланти. Имат състезателен характер, като се придържат към принципа на зачитане и уважение към другите култури“, каза още областният координатор Зюхре Мердан.

„Букет“ се провежда в три кръга – общински, областен и национален. И в пет категории – музикално изкуство, танцово изкуство, Художествено слово – театър, изобразително изкуство, турски език и литература.

Класиралите се на първи места участници в общинските кръгове се включват в надпреварата на областния кръг. А първенците от този кръг се състезават на националния, който се провежда в София.

„Въпреки инцидента с експлозията на гара Хитрино читалището „Пробуда 1929“ ще участва в надпреварата. Вече са подготвени рисунките. Заради произшествието ще се забавим със сформирането на театралната трупа“, заяви секретарят на читалището Светослава Борисова.

Шумен ще бъде представен от танцово студио „Фаворит“. Миналата година талантливите танцьори на Албена Рахнева завоюваха престижното трето място на националния кръг в столицата. В категорията „Характерни танци“ те впечатлиха многобройната зрителска аудитория с танца „Руски романс“.

„За тази година за „Букет“ готвим нова програма“, заяви за Topnovini.bg собственичката на модна агенция „Фаворит“ Албена Рахнева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама