Задължават родителите във Велики Преслав да придружават децата си нощем

11:42, 17 яну 17 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет във Велики Преслав ще прави поправки в Наредбата за опазване на обществения ред. Промените касаят пребиваването на малолетни и непълнолетни на обществени места вечерно време и се правят, за да бъдат приведени в съответствие със Закона за закрила на детето, онези членове, които сега се разминават. Причина да се предприемат такива мерки е реакцията на Окръжната прокуратура в Шумен. Преди месец от там извършили проверка и установили, че има текстове в Наредбата, които се явяват незаконосъобразни и противоречат на актове от по-висока степен.

С оглед на законността общинарите са направили нов член в Наредбата, според който родители или лица, които полагат грижи за децата, са длъжни да ги придружават на обществени места в тъмните часове на денонощието. Ако тийнейджърът няма 14 години придружителят трябва да бъде с него след 20 часа,  а ако все още не е навършил пълнолетие, възрастният трябва да го придружава след 22 часа.

 Новият текст в проекта ще замени онзи, който забраняваше движението и пребиваването на лица до 14 години след 20 часа на обществени места без родител или придружител. 

С така написаното, обаче се забранява  тийнейджърите да посещават кино, театър, читалищни прояви и спортни зали, когато това се налага да става вечерно време. Тази е причината да бъдат поискани промени. Друг е въпросът, че при този по-либерален режим трябва да бъде затегнат контролът.

Родител, който е пуснал детето си само или не е осигури придружител за него, подлежи на глоба от 300 до 500 лева , а при повторно нарушение може да отнесе санкция до 1000 лв.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама