Учители от Езиковата в Шумен участваха в международна конференция в Португалия

16:29, 13 яну 17 25 881 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учители от ПГПЧЕ “Н.Вапцаров“ в Шумен участваха в международна конференция на тема „Сигурност в училище. Интеграция и развитие на младите хора.“

 Конференцията се проведе в рамките на първата транснационална среща по проект „Превенция на дискриминацията, насилието и расизма” в град Барселос, Португалия. Домакин бе училище AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE BARCELOS – координатор на партньорството. Полицай Карлос Силва, който от шест години работи с ученици, сподели своя опит в борбата с агресията в училище. Антонио Миранда, директор на Социален център „Абел Варзим“, Барселос, представи каузата на центъра, а именно подкрепа на децата и младежите в риск, чрез работа с техните семейства и възпитаване на „социална отговорност“ в обществото.

Даниела Миранда разказа за проекта "Galo@Rtis", чиято основна цел е да насърчава социалното приобщаване на децата, младите хора и семействата от уязвима социално-икономическа среда, равните възможности, укрепването на социалното сближаване и междукултурния диалог. Конференцията бе финансирана по програма „Еразъм+“ и в нея участваха представители на партньорските училища от България, Италия, Португалия, Румъния и Турция.

След споделянето на добрите практики всяка страна  имаше възможност да представи своето училище и мерките за справяне с агресията на местно ниво. Беше обсъдена бъдещата съвместна работа, разпределението на задачите и методите за постигането на крайните резултати. Всички продукти ще бъдат публикувани на сайта на проекта, който ще бъде създаден и поддържан от българското училище.

Участниците в конференцията се запознаха с португалската образователна система. Училището домакин, AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE BARCELOS, се помещава в нова модерна сграда, построена със средства от ЕС. Залага се на принципите – прозрачност и екология. Вратите на класните стаи са стъклени, административните офиси са изцяло стъклени, дворът е ботаническа градина събрала дървета типични за цяла Португалия. Следи се строго за дисциплината и сигурността, а тютюнопушенето не е модерно.

На предстоящата среща на партньорите в Италия ученици и учители ще противопоставят на насилието  спортните занимания и спортната надпревара.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама