Затягат охраната в Аулът на кан Омуртаг

13:23, 13 яну 17 / Култура 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аулът на кан Омуртаг, край село Хан Крум, получи нов статут. Заповедта е подписана от министъра в оставка Вежди Рашидов. Културното министерство постанови каква да бъде категорията на археологическия паметник, режима на неговото опазване, териториалния обхват и границите на Аула. Като паметник на културата той е с национално значение, но вече има по-строг режим за опазване.

Аулът на Омуртаг се простира на площ от 256 декара в землищата на преславските села Хан Крум и Троица и тъй като граничи с поземлени имоти, новият режим на опазване не допуска влизането на животни и паша. В Аула не се разрешава палене на огън, устройване на къмпинги и биваци. Не се допускат строителни работи, с изключение на такива, които са необходими за изграждане на туристическа инфраструктура като алеи, осветление, площадки за наблюдения. В тази връзка изкопните работи могат да се правят на дълбочина не по-голяма от 30 сантиметра и то само в присъствие на археолог.

Министерската заповед ще бъде вписана в Националния регистър за недвижимите културни ценности.

Определянето на статута на резервата беше поискано от община Велики Преслав, на чиято територия е разположен. Миналата година там се сформира Междуведомствена комисия с представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, Националния археологически институт с музей при БАН, Министереството на регионалното развитие и благоустройство, областна администрация Шумен, община Велики Преслав, експерти от РИОСВ и дирекция «Земеделие». Те работиха няколко месеца, за да стане факт заповедта на министъра.

Аулът не получи статут на резерват, категорията му е една степен по-ниска, но и това има свои предимства, коментираха от общината във Велики Преслав. От там са и археолозите, които правят летни проучвания и досега са разкрили пет църкви в района на Аула.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама