Квартален кмет се грижи за бездомник, той се отплаща като чисти сняг

Снимка: топ новини
Снимка: топ новини

Кметският сътрудник на преславския квартал „Кирково” Надя Миланова за поредна зима се грижи за бездомен местен жител заедно със свои съкварталци. Самотникът Денчо е стар познайник на всички кирковчани. Човекът е на възраст над 30 години и е настанен в една от стаичките на бившата фурна. Старата сграда се намира в центъра на квартала и с помощта на добри хора помещението е обзаведено с легло, маса, печка. Стари завивки, дрехи и посуда са занесени на Денчо, който иначе е здрав, но има малки психични отклонения. За него всички казват, че е голям добряк и че е съвестен когато му възложат работа.

За втора година Денчо е единственият човек в квартал Кирково, който чисти от сняг тротоарите, спирката, подходите към поща, кметство, здравен кабинет, читалище. В Кирково няма хора от временната заетост и ако не е Денчо, няма кой да върши тази работа, казват от кметството.

„Тези дни нашият приятел става рано и хваща лопатата за сняг преди другите да са излезли от къщите”, обясни Надя Миланова. Тя беше човекът, който през есента търсеше дърва за бездомника и се надяваше някоя фирма да направи дарение, но тъй като това не стана, намери друго решение. Всеки ден тя ангажира Денчо с някаква работа, срещу която той получава дърва от квотата на кметството.  Откакто е завалял сняг Денчо не остава без работа и местните са доволни от него.

„Най-новото, което направихме за него е, че успяхме да го включим в програмата за топъл обяд и сега има едно сигурно хранене всеки ден”, каза още кметският сътрудник. Досега Денчо се препитаваше от подаяния, но в квартала все се намира кой да му занесе нещо сготвено или буркан с домашно консервирана храна.

В община Велики Преслав няма информация за други самотни хора, нуждаещи се от помощ или от покрив.

 

Коментари