Училищата във Велики Преслав отвориха, но липсват ученици и учители

Снимка: топ новини
Снимка: топ новини

Днес е първият учебен ден в община Велики Преслав след удължената зимна ваканция, но заради затворени пътища ученици и учители не стигнаха до класните стаи. Така е в двете професионални гимназии в града. Основната част от техните възпитаници идват от населени места в Североизточна България и от полупланинския район на Върбишка община. Заради трудното предвижване те не са могли да пристигнат за днешния учебен ден.

В ПТГ „Симеон Велики” учат само живеещите във Велики Преслав, които са малка част от всичките ученици. Директорката Христина Борисова не уточни броя на присъстващите, но каза че може да се води нормален учебен процес, въпреки че липсват и учители и че днес ще учат с намалени часове. Борисова каза още, че преподавателите от Шумен, са били върнати тази сутрин, заради забраната да се пътува към Велики Преслав и обратно. По същата причина не могат да пристигнат и учители от професионалната гимназия по селско стопанство, където тази сутрин местните ученици са били много малко и с тях не са започвали учебни часове. От същата гимназия обясниха, че температурата в класните стаи е нормална, но не са почистени улиците, водещи към училището.

Останалите две учебни заведения в града работят, на училище са и децата в Драгоево, но в село Златар класните стаи са празни. Там всички учители са приходящи, те идват от Шумен и Велики Преслав и поради затворените пътища не могат да стигнат до работните си места, съобщи директорката Снежка Петкова. Тя каза още, че е уведомила общината и инспектората за днешния неучебен ден, а за утре всички чакат ново нареждане.

 

Коментари