Количеството битови отпадъци в Шуменско бележи спад

14:58, 27 дек 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Образуваните битови отпадъци през 2015 г. в област Шумен са оценени на 53 хил. тона при 69 хил. тона за 2014 година. Това съобщиха от Статистика – Шумен. През същата година са депонирани 49 хил. тона, предадени за оползотворяване са 3 хил. тона, а предадени за предварително третиране – 1000 тона. Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива – на базата на транспортни документи.

В областта 100% от населението е обслужвано от системи за организирано сметосъбиране, при 99.6% средно за страната. През 2015 г. събраните отпадъци на човек от обслужваното население в областта са оценени на 299 кг, при 388 кг за 2014 г., и при 420 кг за страната.

Битови отпадъци са отпадъците, които се получават в резултат на жизнената дейност на хората по домовете, в административни, социални и обществени сгради. Към тях се приравняват и отпадъците от търговски обекти и съпътстващи производството занаятчийски дейности, обекти за отдих и забавления, когато нямат характер на опасни отпадъци и в същото време тяхното количество или състав не пречи на третирането им съвместно с битовите.

Изчислението се прави на базата данни, както от редовното годишно статистическо наблюдение за битовите отпадъци, така и от Националната информационна система за отпадъците на Изпълнителната агенция по околна среда.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама