ОДМВР - Шумен бди за сигурността и спокойствието на гражданите по празниците

11:02, 24 дек 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През почивните дни от 24 до 26 декември и от 31 декември до 2 януари по традиция много жители на областта напускат домовете си и посещават свои близки в други населени места, или курортни комплекси. Тези, които ще отсъстват и в жилищата им няма да остане техен близък, е необходимо да оставят дома си заключен и със затворени врати на тераси и прозорци. За отсъствието от дома си по възможност да уведомят техен близък или съсед, на когото имат доверие.

При забелязване на непознати или лица със съмнително поведение във входове на жилищни блокове, незабавно трябва да се подаде сигнал на телефон 112, който се избира безплатно за всички мобилни оператори. Повечето от възрастните хора ще останат сами в домовете си. Не бива да отварят вратата на жилището си на непознати хора. Възрастните са по-доверчиви и измамниците използват тяхната наивност и под различен предлог извършват измами.

През празничните дни много хора ще посетят хипермаркети, борси, пазари и други търговски обекти. Джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка.

Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Нужно е хората да подходят с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност. Ако носят в себе си голяма сума пари, е добре да я разделят на няколко части. Когато човек попадне в навалица – на пазара, в магазина, в автобуса или в храма, задължително трябва да притисне чантата си отпред, плътно до тялото. Ако усети допир до тялото си или опъване на чантата, е добре да се обърне рязко назад, за да огледа добре нападателя.

Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. Особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на телефон 112 или в близко полицейско управление, съветват от полицията в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама