Единият машинист от влака-убиец остава в ареста, другият е на свобода

19:05, 22 дек 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Шуменския окръжен съд остави за постоянно в ареста първия машинист от дерайлиралата на гара Хитрино  влакова композиция, от която след изтичане на газ пропилен  възникна експлозия при която бяха убити 7 души  и ранени 26.

На Димитър Михнев съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ с аргумента, че  той е управлявал влака със скорост двойно по-висока от указаната 40 километра в населено място. Бяха взети под внимание показанията на разпитани пред прокурор свидетели, които потвърдили, че влакът е навлязъл в гарата с много висока скорост.

Съдия Марияна Георгиева обяви, че високота скорост е основното нарушение, посочено и от държавното обвинение.

В пледоарията си наблюдаващият прокурор по досъдебното производство Маргарита Георгиева обяви, че при 7 жертви от взрива 6 са идентифицирани, а   още едно лице предстои да бъде идентифицирано.  Разследването се води от Националната следствена служба. Представените доказателства на този етап са 20 тома.

Двамата машинисти са привлечени като обвиняеми, затова че на 10 декември при управление на товарен влак от два локомотива и 26 цистерни са нарушили Закона за железопътния транспорт и други вътрешни разпоредби, навлизайки в гарата с много висока скорост.



От пожаротехническата справка става ясно, че в резултат на високата скорост едната цистерна се дехерметизирала. Започва да изтича пропилен, който се разпространил във въздуха. А запалена в ниската част на селото печка  в къща на ул. „Панайот Волов“ благоприятствала избухването на пожар в огромен периметър.

При съдебно-психиатрична консултация на първия машинист Димитър Михнев било установено, че той изпаднал в стрес заради инцидента.

Съдът  отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на втория машинист Радослав Петков. Аргументът, че той не е имал правомощия да влияе при управлението на влака. Докато върви разследването той ще бъде на свобода.

Според прокурор Георгиева случаят може да се квалифицира като особено тежък с висока степен на обществена опасност.

Защитата на двамата обвиняеми обявиха, че са изненадани от ново обстоятелство, разкрито от агенти на ДАНС при тяхното разследване. А именно, че  заради незаключена стрелка по трасето част от експедицията се къса между 5 и 6 вагон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама