Ало измамници завлякоха със 700 лева баба от Шумен

12:01, 22 дек 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
80-годишна жена от Шумен стана поредната жертва на ало измамници. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

За “акция по залавяне на телефонни измамници” шуменката била въведена в заблуда и предала 700 лева на мним полицай.

Предотвратена била и по-голяма измама в размер на 20 000 лева, благодарение на съобразителна служителка в банка в Шумен.

Около 11 часа вчера на домашния телефон на 80-годишната жена от Шумен се обадил непознат, който се представил за служител на полицията. Обяснил й, че телефонът е попаднал в списък на телефонни измамници, които вероятно ще се свържат с нея, за да я измамят. “Полицаят” й обяснил, че трябва да съдейства, за да могат измамниците да бъдат хванати на място и да влязат в затвора. След като се съгласила да “съдейства” последвало второ обаждане, със известен сценарий за пострадал близък в произшествие. Веднага след това се обадили “полицаите” и й казали, че са засекли обаждането и е нужно да хвърли през терасата всички пари, с които разполага, за да хванат измамниците. Жената сложила в торба 700 лева и ги хвърлила през терасата. Малко по-късно й се обадили, за да й кажат, че операцията по залавянето е успешна, но частично. Мнимият полицай казал, че успели да задържат само единия от измамниците, другите двама избягали. Затова й предложил да хвърли още пари през терасата. Жената казала, че няма, но обяснила, че ще изтегли спестяванията си. Отишла в банката и поискала да изтегли 20 000 лева. Служителка провела разговор с нея и я питала дали е сигурна, че не става дума за измама. След като не успяла да я убеди, че това вероятно са измамници, се обадила в полицията. На място веднага бил пратен екип. Униформените обяснили на възрастната жена, че няма такава операция и никога не са искали съдействие от граждани за залавяне на измамници още повече да им казват да хвърлят парични средства през тераси и прозорци. Жената разбрала, че била измамена и за първите 700 лева, които предала.

По случая се води досъдебно производство.

От МВР напомнят на гражданите по никакъв повод да не хвърлят пари и ценности на непознати през прозорци и тераси след телефонни обаждания от хора, които не познават и се представят за полицаи. Колкото и убедително да им звучи всичко, което им предоставят като информация, обади ли им се непознат и иска ли им пари, е сигурен белег, че става дума за измама.

От полицията предупреждават още, че е твърде вероятно да се спекулира с трагедията на хората в Хитрино. Предполага се, че  ще започнат обаждания от непознати по телефона с призив за помощ към пострадалите и хората, останали без домове. По никакъв начин да не се предоставят парични средства на непознати. Даренията за Хитрино не се събират по телефон, има открита банкова сметк, уточняват от МВР.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама