Приеха Стратегията за развитие на здравеопазването в област Шумен до 2020 година

12:32, 15 дек 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стратегията за развитие на здравеопазването в област Шумен до 2020 година бе приета днес от Областния съвет по здравеопазване.

В стратегическия документ са набелязани целите за развитие на здравния сектор в Шуменско до 2020 година.

Работна група ще изработи стъпките за прилагане на дейностите за изпълнение на целите.

Членовете на Областния съвет по здравеопазване се обединиха около мнението, че програмата е амбициозна, но подчертаха, че тя е единственият път за стабилизиране на сектора.

Набелязаните мерки ще се финансират от бюджета на НЗОК, държавната хазна, доброволните фондове и различни проекти.

На срещата бе посочено, че един от основните проблеми пред местното здравеопазване остава недостигът на кадри. Бе посочено, че населението в областта застарява, а приръстът продължава да е отрицателен. Най-честите причини за смъртността в областта са сърдечните, белодробните и онкологичните заболявания.

Председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен и областта д-р Милен Чолаков поиска местните централи на водещите политически сили да се запознаят със Стратегията и да подпишат декларация, че независимо от промените, които могат да настъпят, те ще изпълняват набелязаните мерки. Медикът окачестви планът за развитие на здравеопазването до 2020 в Шуменско като поредния перфектен документ, който ще потъне в забвение, въпреки това, гласува за приемането му. „Впрегнати сме хаотично да пълним една бъчва, а след изпразването й се чудим какво да правим. Липсва нов кадрови ресурс. Бе направен опит да се раздвижи системата, но без резултат. Документът трябва да се направи работещ, за да има резултат”, категоричен бе д-р Чолаков.

На срещата днес бе определена и група от лекари, които ще следят за изпълнението на Областната стратегия за развитие на здравеопазване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама