Започва канонизация на еп. Константин Преславски – патрон на Шуменския университет

13:23, 09 дек 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Академичното ръководство на Шуменския университет е помолило Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да съдейства пред Светия синод за откриване на процедура по канонизация на патрона на висшето училище еп. Константин Преславски.  Синодът ще назначи комисия за изследване и канонизация на епископа. Това съобщи в началото на международна научна конференция“25 години специалност „Теология“ митрополит Йоан.  Висшият орган на Православната църква ще даде благословението си за започване на процедурата, уточни владиката.

Свещеници на Българската православна църква от Варнеско-Преславска епархия и университески преподаватели от София, Пловдив и Велико Търново уважиха с присъствието си юбилейния форум на катедрата. „Православното богословие е богопросветена материя. Тази наука преподава дълбок нравствен морал на хората, а младите не трябва да живеят в духовна тъмнина и мрак“, заяви митрополит Йоан в приветствието си към участниците в конференцията. По неговите думи  шуменската катедра е духовната школа на Варненско-Преславска епархия. Тази школа е дала на Православната ни църква много млади клирици, посочи  владиката. Според него катедрата е значима за смесен район като Шуменския, където работят джамии. А завършилите специалност „Теология“ давали на човек светоглед, основан на вярата, надеждата и любовта.

Ръководителят  на научното звено не спести негативна констатация от Министерството на образованието – специалността „Богословие“ попада в списъка на неприоритетните специалности. Тази година приемът в Шуменския университет от 20  през годините е намален по норматив двойно на 10 студенти.

Доц. Стефанов съобщи, че  от катедрата са излезли 480 бакалаври и магистри. Препоръките на Акредитационната комисия били в посока повишаване качеството на обучението, привличане на преподаватели от Софийския университет и създаване на собствени кадри.

Според Стефанов предвид специфичността на района значимостта на научното звено ще продължава да се увеличава като за това ще положат усилия студенти и преподаватели.

Предвидените в програмата 44 доклада ще бъдат обединени и издадени в сборник.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама