Откриха паметника на поета Иван Пейчев в Шумен

12:47, 09 дек 16 / Култура 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествена церемония днес в Шумен бе открит паметникът на бележития български поет Иван Пейчев.



„Животът и творчеството на Иван Пейчев са апотеоз на духовността и благодарение на активността на шуменци той намери въплащение в метала на този паметник. Паметник на възвишеното духовно пътуване, а това означава – паметник на поезията. С този паметник Шумен окончателно стана дом не само на Иван Пейчев, а на българската поезия”, каза при откриването литературният критик Иван Карадочев и добави, че няма бъдеще, ако не познаваме миналото си, а в историята на българската култура името на Иван Пейчев ще заема все по-категорично своето място със значимостта си, не само за историята на българската литература, но и за българската духовност.



На церемонията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, зам.-кметът Найден Косев, председателят на местния парламент проф. Борислав Беджев, преподаватели от Шуменския университет, поети от Бургас и Балчик, граждани.

„За мен е чест в навечерието на 100-годишнината, на родения в Шумен бележит български поет Иван Пейчев, да открием неговия паметник”, заяви на церемонията градоначалникът Любомир Христов.



Венци и цветя пред паметника на твореца поднесоха представители на културни институти, творчески организации, местната власт и граждани.

Паметникът на поета в Шумен бе издигнат по предложение на Инициативен комитет за честването на вековния юбилей от рождението на поета. Автори на паметника са архитект Валери Колев и художника Валерий Желязков. Парите – 20 хил. лева за изграждане на металната композиция бяха осигурени от Община Шумен.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама