Представиха стихосбирката на шуменската поетеса Илина Желязкова „Босоногият принц”

17:12, 08 дек 16 / Култура 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представиха първата стихосбирка на младата шуменска поетеса Илина Желязкова. Събитието е част от честванията на 100-годишнината от рождението на бележития български поет Иван Пейчев.

Книгата бе представена от председателя на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев и поетесата Роза Боянова.

„Босоногият принц” съдържа 29 текста и бе издадена с финансовата подкрепа на поета Борислав Геронтиев. През 2015 година творецът получи Националната награда за лирика „Иван Пейчев” и реши да дари част от сумата за отпечатването на първа книга на млад поет от Шумен. Местното Дружество на писателите избра това да е Илина Желязкова, а Геронтиев призова бъдещите носители на престижното отличие да даряват част от паричната награда за издаване на първа стихосбирка на млад автор.

Талантът на Илина Желязкова е открит и насърчаван от поетесата Роза Боянова, която преди години заедно с доц. Красимир Кунчев са ръководители на литературно студио за ученици към Народно читалище „Добри Войников” в Шумен.

Тържественото отбелязване на вековния юбилей, на родения в Шумен поет Иван Пейчев ще продължи днес с откриване на фотодукументалната изложба „Листа от албума”. Фотосите са подредени във фоайето на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен.

Отново тази вечер в градската библиотека ще бъде представен  двутомника посветен на творчеството и живота на Иван Пейчев „Лирика” и „Психография и критика”.

Утре честванията продължават с откриване на Национална научна конференция „Непоносимата лекота на свободата. 100 години от рождението на Иван Пейчев”.

Форумът започва в 9 часа в градската библиотека. От 11.30 часа в парковото пространство пред културния институт тържествено ще бъде открит паметника на поета в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама