Много гости събра вечерта, посветена на Иван Пейчев в София

21:31, 07 дек 16 / Култура 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вечер, посветена на принца на българската поезия Иван Пейчев, събра много гости и почитатели на големия шуменски творец в Книжен център „Гринуич“ в София. Луксозното издание в два тома „Лирика“ и „Психография и критика“ представиха отговорния  редактор на сборниците проф. Добрин Добрев и проф. Михаил Неделчев. Зам.-кметът по образование и култура в Община Шумен - Найден Косев поздрави участниците в срещата и благодари на всички, които са помогнали изданието да стигне до четящата публика.



Сред гостите в просторната зала на центъра бяха дъщерята на Иван Пейчев Антоанета Пейчева и синът – Петър Пейчев, Марияна Фъркова – един от най-сериозните изследователи на творчеството на поета, писателят Пламен Дойнов, режисьорът Александър Донев, съпругата на писателя Ивайло Петров – Офелия Петрова, Силвия Чолева, поетеса и журналист, издатели, творци и случайни посетители в Книжния център. 

Проф. Михаил Неделчев поздрави общинското ръководство, че така присърце приема каузата да популяризира творчеството на Иван Пейчев. „От малкото ми срещи с Иван Пейчев останах удивен от неговото излъчване. Той беше самото въплъщение на поезията. Обожавах неговите скандали и предизвикателствата, които отправяше към властта и от начина, по който присъстваше в публичното простраство. Той се появяваше в клуба на писателите и всички изостряха вниманието си - какво и как ще каже. Искрена е завистта ми към колегите от Шумен заради изключително ценното издание, което са подготвили.“



Споменът за Ивайн Пейчев бе емоционално наситен с изпълненията на Асен Масларски и актьора Веселин Мезеклиев.

Отговорният редактор на изданието проф. Добрин Добрев направи много емоционално обръщение аудиторията.

„За мен Иван Пейчев е преди всичко поет на страданието, той е толкова модерен за нашия ден и жалко, че е слабо познат като творец. Тези два тома вече са в училищата и библиотеките. В поезията му има много самота и липса на топлота. Струва ми се, че тя ще развълнува съвременния човек, особено младите хора.  

Много е удобно да твърдим, че той е поет който критикува социалното. Той е преди всичко творец, който успява да се потопи в глъбините на човешната душа“, каза по време на представянето на сборниците проф. Добрин Добрев. Той се обърна сина и дъщерята на Иван Пейчев. „Имал е невероятното щастие да има толкова любящи хора до себе си.“



Вечерта завърши с още едно изпълнение на Асен Масларски по текст на Антонин Горчев – „От тука започва България“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама