Иво Кулев: Това, което такситата плащат не е патентен данък, а рекет към общините

13:59, 03 дек 16 25 684 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако таксиметровите водачи искат да возят клиенти от Велики Преслав към Шумен и обратно, те трябва да плащат и на двете места. Това обаче не е патентен данък, а общински рекет, категоричен бе председателят на Асоциацията на таксиметровите превозвачи в Шумен Иво Кулев. Според него общините не спазват законовите норми и постановления.

„Когато си регистриран по ДДС не дължиш патентен данък, а се облагаш по реда на корпоративното подоходно облагане. В Закона за корпоративно подоходното облагане и в Закона за местните данъци и такси, е ясно и точно записано, че лицата, които са пенсионери и инвалиди, получават 50% остъпка от местния налог. В Шуменско, такива са над 150 таксита”, коментира той и добави, че вече зрее недоволство срещу т.нар. патентен данък в много градове в страната. Протести се готвят във Варна и Пловдив, а след това и в Силистра, София и Ловеч. В Шумен също има индикации за покачване на напрежението, но към момента няма организация.

Кулев каза още, че при тази ситуация по-голямата част от хората в бранша ще преминат в сивия сектор или директно ще се откажат. „По законите на природата, една овца можеш да я стрижеш един път в годината, а не всеки месец. Още не го осъзнаваме, но към края на 2017 година, когато дойде време да се плаща, освен тези 400 лв. патент, ще дължим и по няколко хиляди към НАП”, категоричен бе той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама