Търсят дарители за православния храм в с. Стан

17:04, 02 дек 16 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новопостроеният храм в новопазарското село Стан „Св. Димитър” не може да бъде осветен по православния канон тъй като няма Св.престол и иконостас. Св.престол, масата върху която служат свещениците,  трябва да бъде израбоботен от камък или мрамор. „Нужни са около 700 лева. Доста скъпо дело е. Бетон  за престола не може да се използва”, заяви за Topnovini.bg  енорийският свещеник на Нови пазар отец Андрей. Според него, ако се намерят дарители за храма църквата ще бъде осветена. И в нея ще се извършват богослужения.

„Жителите на селото са щастливи, че след 100 години ще имат църква.Оптимист съм, че през 2017 година ще имаме действащ храм”, каза кметът на с. Стан Валентин Димитров. Той съобщи, че църквата вече има нотариален акт. И той е избран за член на църковното настоятелство. „Каквото зависи от мен ще го направя, за да имаме по-скоро иконостас”, добави кметът.

Строителството на храма започна през 2013 година. В градежа бяха вложени суми от продажбата на земи. Дарители също помогнаха с около 5000 лева. ПП ГЕРБ дари 3000лева. При полагането на основния камък зам.председателят на партията Цветан Цветанов също обеща финансова подкрепа за православния храм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама