С водосвет и награждаване на заслужил офицер артилеристите в Шумен отбелязаха Св. Варвара

14:03, 02 дек 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военни от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен отбелязаха деня на Света великомъченица Варвара, която се счита за покровител на артилеристите във всички християнски страни. В България началото на тази традиция е поставено през 2005 г.  по предложение на инициативен комитет от Шуменския военен факултет и благословията на тогавашният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Тържествен водосвет отслужи отец Димитър. Събитието уважиха зам.-областния управител Петко Шаренков, инж. Делян Узунски от община Шумен и други.



Деканът на факултета полк. доц. д-р Сашо Евлогиев се обърна към курсантите и гостите с молба да не забравят, че освен покровителката Св. Варвара, като официален празник на българската артилерия се отбелязва 11 март. Това е денят, в който през 1913 г. започва епичната Одринска епопея.

„Дълго време военни специалисти от цял свят изучават българския артилерийски гений, създал шедьоврите при Одрин, а по-късно при Дойран и Тутракан. Нека се помолим на Св. Варвара да ни избави от несполуки и нещастия, винаги да пази барута ни сух и оръжието ни в изправност”, каза той.



Икона на светицата и грамота за изключителни заслуги към укрепването и развитието на Полевата артилерия получи доц. д-р Иван Гюргаков, който е офицер от резерва.



Роден е на 25 март 1948 година в село Марчево, обл. Благоевград. В своята кариера преминава през всички длъжности и постове в артилерийските формирования. През цялото това време е работил за издигане авторитета и огневата мощ на българската на този род войски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама