Ромски лидери: Искаха ни пари, за да ремонтираме офисите по българо-швейцарската програма

13:17, 02 дек 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на ромски неправителствени организации, участвали в разработката на българо-швейцарската програма за сътрудничество в последния момент са били изолирани  и не са поканени като партньори ,  оплакаха се пред Topnovini. bg техни лидери. „Независимо, че две години положихме усилия за реализацията на програмата накрая ни игнорираха. Не беше честно”, заяви Серги Каракашев, председател на  фондация „Искра”, която работи от години с ромите и  помага на социално-слаби групи.

„Проведохме няколко срещи в общината за наше участие по проекта, но останах с впечатление, че към нас има негативна нагласа. Почувствахме се обидени”, каза още Каракашев. Той сподели „възмутен”, че  представители от Швейцария, ангажирани с програмата им поставили  условия. „Трябваше да осигурим средствата, с които да бъдат ремонтирани работните помещения и офиси, но ние категорично отказахме. Не сме длъжни”, добави Каракашев. Според него не било редно след като проектът е насочен към интеграцията на ромските общности, организации  свързани с тях да бъдат пренебрегнати. Лидерът бил огорчен от такова отношение.

Според други ромски лидери чист конфликт на интереси било включването на общинския съветник от ДПС Асен Асенов в програмата. Те го обвиняват, че просто се е възползвал. И нищо не разбирал от детските градини  в Шумен и с.Ивански.

„ Няма никакъв конфликт на интереси”, опонира Асенов на отправените към него атаки. Той обясни, че партньор по проекта била местната активна ромска група. Тя имала статут на неправителствена организация, създадена по програма на Съвета на Европа и Европейската комисия. „Аз съм просто фасилитатор, обучител”, обясни Асенов. Той имал като задача да организира ромите да участват в процесите на интеграция и да придобият опит в преговорите с държавните институции.

Асенов нямало да получава хонорар по проекта, но за другите участници в зависимост от свършената работа щели да преценят.

Ръководителят на проекта Христина Баева, експерт в община Шумен, потърсена за коментар на ситуацията, потвърди че в проекта няма включена неправителствена ромска организация. „Кой да участва преценява финансиращият орган”, заяви Баева. Тя не отрече, че в първоначален вариант са разговаряли с представители на фондация „Искра”. Отхвърли обаче твърденията на ромски лидери, че са искани пари, за да бъдат ремонтирани помещенията.

Според Баева местната активна ромска група била одобрения партньор и тя щяла да се справи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама