Библиотеки от област Шумен ще участват в Национален форум

16:05, 28 ное 16 / Култура 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” и 27 читалищни библиотеки от област Шумен ще бъдат представени на Националния форум „Библиотеките днес”, който ще се проведе в НДК на 29 и 30 ноември.

Двудневното събитие с международно участие, организирано от Фондация „Глобални библиотеки  – България” с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаване на условия за равен достъп до информация и е първото по характера си събитие, на което ще бъдат представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век. Предстои да бъдат обсъдени перспективите за развитие на библиотечните институции като центрове на местните общности и ролята им в осигуряването на достъп до информация и електронни услуги, образование, култура и учене през целия живот.

Специални гости и участници в сесиите на форума са представители на институциите, местните власти, академичните среди, бизнеса и неправителствените организации, които имат отношение към формирането и прилагането на политики за развитието на библиотеките, информационните технологии и съвременните услуги за гражданите. Сред чуждестранните гости е Яник Мулвад от DOKK1 в Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г.

Партньори на националния форум са Американската търговска камара в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Столична община, Фондация BCause.

Фондация „Глобални Библиотеки – България” е приемник на програмата “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване. В управлението на организацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама