Прокуратурата разследва изрязването на топлопровод на ТЕЦ-Шумен

11:47, 28 ное 16 25 1097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По сигнал на депутата от БСП Иван Иванов Окръжна прокуратура /ОП/ разпореди проверка срещу неизвестен  извършител  за кражба, нарушаване и унищожаване на целостта на топлопреносната система. Според сигнала от народния представител роми изрязали 100 метров топлопровод  в района на жп гарата по „нареждане на община Шумен”.

„Месец по подадения сигнал работи Районна прокуратура. Назначен е наблюдаващ прокурор. Образувана бе прокурорска преписка 1639/2016. Документацията е доста обемна. Обединени са няколко жалби. Срокът на разследването е три месеца”, заяви за Topnovini.bg говорителят на Окръжна прокуратура Шумен Орлин Куздов. Той уточни,  че засега проверката не се води срещу длъжностни лица от община Шумен,  а срещу неизвестен автор, който  след разследването ще бъде известен. И по закон ще понесе полагащата се наказателна   отговорност, ако бъдат установени нередности.

В краткото изложение от една страница народният представител Иван Иванов алармира , че в района на моста на ЖП-гарата  е изрязан огромен тръбопровод, собственост на „Топлофикация” от работници от ромски произход. Иванов настоява обстойно и всестранно да бъдат проверени изнесените в сигнала данни. И

да бъдe предотвратено  унищожаването на чужда собственост.

„Вече ме разпитваха подробно. Наистина прокуратурата реагира своевременно по моя сигнал.Разследването се води от Икономическа полиция”, заяви  пред Тopnovini.bg  депутатът Иван Иванов.

Шуменският кмет  Любомир Христов обаче изобщо не е притеснен от  започналото разследване. „Напротив, искам проверката  по случая да бъде пълна и обективна. Аз не бягам от отговорност”, заяви градоначалникът.



Интервю с Любомир Христов, четете ТУК



„Изрязването на тръбопровод за мен е унищожаване на чужда собственост. Може и да е кражба”, заяви прокурор от Окръжна прокуратура.  Неотдавна той бил свидетел, когато роми безпроблемно изровили подобен тръбопровод изпод земята. Натоварили го на специална платформа. Продали го за желязо. „Сигурно са спечелили добри пари”, категоричен бе магистратът. Той не  каза защо не е опитал да спре търговията. От разказа му стана ясно, че,  ромската група  била доста внушителна. И можело да последва саморазправа при намеса.

Според прокурора  било недопустимо и незаконно , ако за изрязването на въпросното съоръжение , част от имуществото на шуменския ТЕЦ

няма решение на Общинския съвет.

Това вече намирисвало на нещо друго. За изрязването и ликвидирането на тръбопровода  няма нито решение на Общинския съвет,  а докладна на кмета тръбопровода на ТЕЦ-а  да бъде ликвидиран и продаден не е обсъждана от комисии на местния парламент, каквито са изискванията , установи репортерска проверка.

Градоначалникът  Любомир Христов обясни, че в случая не се налага да има решение на общинския съвет.

Бившият зам.-кмет по строителство и екология, сега общински съветник и член на комисията по териториално и селищно устройство инж. Иван Йонков  също беше озадачен  от операцията по  бързото ликвидиране на имущество на  ТЕЦ-а. „Такъв въпрос не е обсъждан нито в общинска сесия, нито преди това по време на заседание на комисия”, сподели Йонков. Негов съпартиец  от БСП определи кметското решение като самоуправство. Председателят на групата съветници от ДПС адвокат Метин Джамбазов също нямал спомен за докладна за ликвидиране на имущество на ТЕЦ-а.

Бившият кмет на Шумен Красимир Костов обясни, че в двата си мандата

никога не е действал солово,

без да вземе мнението  на Общинския съвет. Действията на наследника си от ГЕРБ той определи като недопустими по всички линии.

Около името на майстора, който разчистил речното корито, за да бъде премахната тръбата се носят легенди. Иван Станчев, известен с прозвището Шекера, е  бил общински съветник по време на управлението на БСП. „Осигуряваше ни добри гласове от ромските махали, но нещо се разочарова и ни изостави. Не зная по какви причини. Сега логично гравитира около управляващите от ГЕРБ. Шекера има строителна фирма и му възлагат поръчки. Той  и неговите хора печелят добре от партиите, които са на власт”.  Така наш партиен източник от БСП обясни ангажирането на Шекера в операцията.  Според информатора ни в беднотията и борбата за насъщния

ромите били лесно управляеми и манипулеруеми от партии,

и се облагодетелствали сериозно с финикийски знаци.

„Около 1000 лева Община Шумен плати на Иван Станчев , защото негови работници изчистиха речното корито в района на тръбопровода.  Добре се справиха момчетата. Те са специалисти в такава дейност”, обясни разплащането зам.-кметът по екология и строителство инж. Боян Тодоров. Той обясни, че е изискал документи, касови бележки за продадените метални тръби. Същинската работа по отстраняването на съоръжението обаче извършила общинска фирма.

Заповедта за изрязването на тръбите бе подписана от зам.-кмета по строителство, но задължително съгласувана с кмета на Шумен  Любомир Христов и експерти, установи наша проверка.   Зам.-кметът  инж. Боян Тодоров обясни, че предупредил  изпълнителния директор на „Топлофикация” за операцията.

Инж. Димитър Димитров обаче категорично отрече да е давал съгласие за премахването на тръбопровода. „Няма как моята дума да тежи. От 2013 година, дружеството е обявено в несъстоятелност и се управлява от синдик”, заяви той. Възмутен е, че е нямало охрана, която можела да предотврати рязането на тръбите. Предполага, че някой можело да се е облагодетелствал. „Безстопанственост, анархия, както искате го тълкувайте”, категоричен бе Димитров.

„Тъй като  в момента съм ангажирана с дела не мога да коментирам”, заяви синдикът на дружеството Елвира Тончева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама