С флашмоб ще отбележат Световния ден за борба със СПИН в Шумен

15:06, 26 ное 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод 1 декември - Световния ден за борба със СПИН, РЗИ - Шумен съвместно с ОЗЦ и БМЧК – Шумен организират флашмоб под мотото: „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“. Събитието ще се проведе в централната част на града.

До 2 декември шуменци могат да се изследват безплатно за ХИВ в лабораторията на РЗИ.

Отбелязването на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, е част от Националната АНТИСПИН кампания по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването.

Кампанията тази година ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата  на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и  вирусна супресия.

От анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на РЗИ – Шумен през 2015 година са се възползвали  172 лица,  от които 97 са мъже а 75 са жени. Няма регистрирани с диагноза ХИВ.

При проведената кампания през месеците  август и септември в кабинета за анонимно и безплаплатно изследване на РЗИ – Шумен са се изследвали 20 лица на възраст от 19 до 58 години, като 11 са мъже, а 9 – жени.

В цялата страна тази година са открити нови 116 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 173 150 лица

90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 5 август 2016г. От началото на тази година са открити нови 116 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 383 лица.

В  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама