Откриват изложба посветена на 35 години от създаването на РИМ-Шумен

15:34, 25 ное 16 / Култура 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата „Непоказвани съкровища” ще бъде открита в Регионолния исторически музей (РИМ) в Шумен. Това съобщиха от културния институт в града.

Вернисажът е посветен на 35-годишнината от откриването на постоянната експозиция на РИМ и разкрива многообразната дейност, която музейните специалисти извършват през всички тези години.

Част от експонираните артефакти се показват за пръв път – находки от късния халколит, открити в селищните могили край Иваново и Сушина, антични материали от проучванията в Ловец през 2009 г., както и материали от малкото дървено укрепление в Плиска. В изложбата са включени колективни находки на монети от различни епохи, интересни синчани материали, кръстове и икони от ХІХ в., лични вещи на Васил Коларов и дарението, което олимпийският и световен шампион Янко Русев направи на музея през 1999 г.

Експонатите могат да бъдат разгледани от 28 ноември до 28 декември на втория етаж на Мраморното фоайе на музея.

Входът за изложбата в периода от 28 ноември до 2 декември ще бъде безплатен, като специален жест към гражданите и гостите на Шумен.

Във връзка с преминаването към зимно работно време се възстановява и „дългата вечер”, което означава, че музеят ще работи до 20 часа всеки четвъртък.

На 28 ноември 1981 г., във връзка с тържествата по повод 1300 годишнината от създаването на българската държава, е открита новата сграда на Историческия музей в Шумен. С това музеят се превръща във водещ културно-просветен и научен център в страната, с девет отдела и обособена научна група. Днес във фондовете му се съхраняват над 150 000 движими паметника на културата от халколита до наши дни. Една десета от тях са изложени в осемте експозиционни зали, а с останалите редовно се организират временни изложби.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама