Момчил Карамитев открива Месеца на българското кино във Велики Преслав

18:20, 21 ное 16 / Култура 25 2124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Момчил Карамитев – син на легендата на българското кино Апостол Карамитев, гостува във Велики Преслав. Тази вечер, по-известният в артистичните среди на Запад като Макс Фрийман (Момчил Карамитев), ще открие Месеца на българското кино в старопрестолния град. За срещата с публиката Момчил Карамитев идва специално от САЩ, където от дълги години живее.

Тази пролет Велики Преслав бе домакин на международен форум, посветен на богомилите. На събитието Момчил Карамитев разговаря с кмета на града Александър Горчев. Така се ражда идията за Месеца на българското кино в старопрестолния град.

Филмите, които ще бъдат показани в рамките на културната проява са от личната колекция на Момчил Карамитев. „Велики Преслав е свято място. Тук също живеят хора, които имат нужда от култура”, каза за Topnovini.bg Карамитев.

Момчил Карамитев е роден на 25 октомври 1960 година в София в семейството на големия български актьор Апостол Карамитев и актрисата Маргарита Дупаринова.

Момчил завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Надежда Сейкова през 1986 г. След това участва в практическия курс на Сюзан Страсберг в Рим и в Academia D'Arte Dramatica Silvio D'Amico. Продължава обучението си в Рим, където завършва кино и телевизионна режисура при проф. Анджело Д'Алесандро, Масимо Мида, Алберто Марама и Пиеро Спила. После специализира кино режисура и кино драматургия в Ню Йорк Юниверсити в Ню Йорк. Там завършва и професионален курс по актьорско майсторство в студиото на Сюзан Коен.

Започва да работи като професионалист в театри, кино и телевизионни филми. После се премества в Лос Анджелис.

Пред репортер на Topnovini.bg Момчил Карамитев разказа, че е правил опити да запали чужденците по българското кино, но без успех, защото често в родните продукции липсва общочовешкото звучене на сюжетите. „Повечето от българските филми третират локални теми. Друг основен проблем е липсата на пари за реклама на българското кино по света. Не може да се прави кино без пари и без стратегия за популяризиране и реклама”, коментира Момчил Карамитев и добави, че българите са талантлива нация, но за да успяваме на Запад е нужно и самочувствие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама