Откриха паметна плоча на Асен Мутафчиев в Шумен

12:17, 18 ное 16 / Култура 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметна плоча на хореографа Асен Мутафчиев бе открита днес пред Народно читалище „Тодор петков” в Шумен. Паметният знак е поставен по повод 75 години от рождението на културния деец.

На откриването присъстваха зам.-кметът по култура Найден Косев, председателят на местния парламент проф. Борислав Беджев, общински съветници, граждани.

Пред събралите се Найден Косев припомни делото на маестрото и подчерта, че паметната плоча и званието „Почетен гражданин” на Шумен са малка част от признанието пред паметта на Асен Мутафчиев.

Композиции на Мутафчиев изпълни Градският духов оркестър.

Асен Мутафчиев ни напусна през 2011 година. Той бе диригент, композитор и хореограф, дългогодишен главен художествен ръководител на ансамблите „Мадара” и „Звънче”, председател на народното читалище „Тодор Петков” и почетен гражданин на Шумен. Асен Мутафчиев е носител на орден „Свети Свети Кирил и Методий” I степен, на Вимпела на Министерството на културата и на почетния знак на Шумен. През 2010 г. маестрото получава и „Световен Оскар за фолклор” на Международната асоциация на фолклорните федерации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама