Набелязаха мерки за недопускане на африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците в област Шумен

12:07, 18 ное 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното заседание на Областна епизоотична комисия в Шумен, взеха мерки за недопускане на болестите африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците.

Заседанието ръководи зам.-областният управител Петко Шаренков, а по дневния ред от три точки докладваха директорът на ОДБХ-Шумен Катя Райкинска и д-р Емил Илиев, който е началник отдел ЗЖ в дирекцията.

Комисията прие шест важни решения за борба с болестите:

1.В срок до 25 ноември трябва да се проведат заседания на общинските епизоотични комисии, на които да се набележат спешни мерки за предотваряването на Инфлуенца по птиците в Шуменска област. Отговорни за изпълнението са кметовете на населените места.

2.ОДБХ-Шумен да осъществява постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за сигурност. За изпълнението отговаря д-р Емил Илиев.

3.Служителите на ОДБХ трябва да провеждат съвместни проверки с представители на орнитоложките дружество, ловно-рибарските дружества и на лесничействата за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици.

4.Собствениците на домашни птици не трябва да допускат излизането им извън дворовете, да не се допуска контакт между домашни и диви птици, да съхраняват фуража в закрити помещения и други. За изпълнението отговарят официалните ветеринарни лекари при ОДБХ-Шумен.

5.Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари в Шуменско. За изпълнението на заповедта отговарят ветеринарните лекари и инспекторите в общините.

6.Председателите на общинските епизоотични комисии трябва да представят на областния управител на Шумен информация за конкретно взетите решение от проведените епизоотични комисии. Срокът за изпълнение е 29 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама