Млади музикални таланти ще представят изкуството си пред шуменска публика

07:42, 15 ное 16 / Култура 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Млади мудикални таланти ще представят изкуството си пред ценители на класическата музика в Шумен. Големият концерт е на 17 ноември в зала „Проф. Венета Вичева”. Това съобщиха от ръководството на Държавния симфоничен оркестър в града.

Меломаните ще чуят изпълнения на сопраното Мадлен Янкова и мецосопраното Яна Василева. Публиката ще се наслади и на произведението за маримба „Необятни светове”. Композиторите Емелина Горчева и Мирослав Димов сами ще изпълнят творбата си.

Под диригентската палка на Светломир Златков ще прозвучат още "Валс-фантазия" от Глинка, арии от Пучини, Парашкев Хаджиев и Чилеа, Интермецо "Селска чест" от Маскани и Симфония №40 на Моцарт

Светломир Златков е роден през 1992 г. в Шумен.

В момента е студент в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, Австрия в диригентския клас на Симеон Пиронков. Работи също с хоровите диригенти Ервин Ортнер (основател и диригент на Arnold Schönberg Chor) и Томас Ланг (хоров директор на Виенската държавна опера).

Емелина Горчева е родена през 1990 г. във Велико Търново.

През 2009 г. е приета в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност композиция в класа на проф. Йовчо Крушев. От 2015 г. е докторант и хоноруван преподавател в Музикалната академия в София.. Концертът й за маримба „Необятни светове“, написан в съавторство с Мирослав Димов. Творбата е вече е изпълнявана с филхармонията на Страсбург в рамките на Българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа през март 2016 г. Предстоят премиерни изпълнения в САЩ, Япония, Лондон, Австралия.

Мадлен Янкова е родена на 13 януари 1993 г. в Шумен.

Учи пиано при музикалния педагог Маринела Маринова в ОШИ „Анастас Стоянов”. Непосредствено след това  започва нейният десетгодишен стаж в концертния състав на хор „Бодра песен” с главен диригент проф. Венета Вичева и диригент Деница Узунова. От 2010 г. пее в смесен хор „Симеонис” с диригент Славил Димитров. От 2012 година неин вокален педагог е доц. Иванка Нинова. През следващата година Мадлен Янкова е приета като студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, специалност „Класическо пеене”.

Яна Василева е родена на 19 юли 1993 г. в Шумен. От седемгодишна възраст свири на пиано в класа на Ралица Крумова. Завършва оперно пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров" през 2016 г. в класа на проф. Илка Попова и доц. Николай Моцов. В момента е студент в Теоретико-композиторския и диригентски факултет в НМА при проф. Мирослав Попсавов. Била е солист на Софийска и Шуменска филхармония. През юни тази година дебютира в ролята на принцесата в операта "Сестра Анджелика" от Джакомо Пучини на сцената на Софийска опера. От сезон 2015/2016 пее в НФХ "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.

Мирослав Димов е роден на 11 август 1989 г. От малък изучава пиано и ударни инструменти в НУМСИ "Христина Морфова"-Стара Загора. През 2008 г. е приет в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по ударни инструменти на проф. д-р Татяна Кърпарова. През 2012 г. и 2013 г. последователно завършва бакалавър и магистър. От 2014 г. до момента e докторант и хон. асистент по ударни инструменти с ръководител проф. д-р Татяна Кърпарова. След завъpшване бакалавър 2012 г. е поканен като гост лектор по перкусии в НУМСИ „Христина Морфова”-Стара Загора. Освен традиционното обучение по ударни инструменти, той включва и съвременни интерактивни форми за преподаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама