Посланикът на Чехия ще посети Шумен

13:33, 14 ное 16 / Култура 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланикът на Чехия Душан Щраух ще посети Шумен на 18 ноември. Това съобщиха от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в града.

Високият гост ще бъде придружен от директорът на Чешкия център в София Катерина Хортаева.

Двамата пристигат по повод традиционните дни на Чехия в Шумен.

Основен организатор на събитията е Регионалната библиотека в града.

На 18 ноември ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на чешкия президент, интелектуалец и драматург Вацлав Хавел – лидер на опозицията в Чехословакия, символ на Нежната революция и прехода от комунизъм към демокрация; знаково име в чешкото и европейското дисидентството. От 16.30 ч. ще бъде открита фотодокументалната изложба „Вацлав Хавел. Политика и съвест”. Изложбата е предоставена от Чешкия център в София и е организирана със съдействието на библиотека „Вацлав Хавел“ в Прага, Института за изследване на тоталитарните режими и Министерството на външните работи на Чешката република, а концепщията й е да представи актуалността на Хавеловите идеи днес. Документалната част на изложбата представя Хавел  чрез неговите книги и политически есета, чрез речите му от периода 1990-2008 г. и други общодостъпни текстове.

Снимките в експозицията са дело на известни чешки фотографи, съпътствали чешкия президент в културния и политическия му живот. От 17 ч. в библиотеката ще бъде представена театралната постановка по едноименната пиеса на Вацлав Хавел „Аудиенция” с участието на Николай Гундеров и Филип Трифонов.

Инициативите са и част от проекта „Литература на несъгласието и съвременност” и със съдействието на Чешкия център в София. В тази връзка на 19, 21 и 22 ноември, от 15 ч. библиотеката в Шумен ще представи документалния филм „Животът според Вацлав Хавел”.

Седемдесетминутната продукция на режисьорката Андреа Седлачкова представя живота на известния чешки политик и писател в цялата му пъстрота – живот на интелектуалец и политик бунтар, на почитател на жените, ъндърграунд културата и рока.

В предстоящите дни Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” предлага на шуменци и гостите на града поредица от културни събития, обединени от темата дисидентство и реализирани в рамките на проекта „Литература на несъгласието и съвременност”, защитен пред Общински фонд „Култура”.

По този повод ден по-рано на 17 ноември, от 17.30 ч. в библиотеката гостува известният писател, журналист и политически емигрант Димитър Бочев. Сред темите на разговор с дългогодишния редактор в радио „Свободна Европа” ще са свободата на словото и духа, несъгласието и бунтарството – начало, по думите на автора, на „всичко добро и красиво, възникнало под слънцето”.

Пред шуменската аудитория Димитър Бочев ще представи и най-новата си книга – сборника с литературни и философски есета „Несъгласни думи”, в която представя свои размисли и спомени за годините, прекарани в чужбина, и за познанствата си с личности като Георги Марков, Асен Игнатов, Димитър Инкьов, Атанас Славов, Христо Огнянов, Румяна Узунова и др. – личности, които духовно и екзистенциално повлияват съдбата му и които днес са знакови имена на българското дисидентство. Част от проявите на вечерта е и представянето на буктрейлър по „Несъгласни думи”, реализиран в рамките на проектната инициатива на библиотеката.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама