Представят книгата на проф. Венцеслав Николов в Шумен

10:39, 14 ное 16 / Култура 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книгата „За миналото и отдавна свършено време” на известния български инструменталист и диригент проф. Венцеслав Николов ще бъде представена днес от 18 часа в Арт студио 3 на Радио Шумен. Това съобщиха организаторите на културното събитие.

В книгата проф. Венцеслав Николов обръща поглед към миналото на  на Шумен и Русе – градове с ярко присъствие в културната история на България.

В момента Венцеслав Николов е професор по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Изтъкнатият инструменталист и диригент е роден в Русе. Учи в Музикалното училище и Музикалната академия в София. Специализира в Московската консерватория при Мстислав Ростропович и Наталия Шаховская. Първите си концерти Венцеслав Николов изнася, когато е едва на 14 години.

Развива интензивна концертна дейност – солист е на симфонични оркестри, изнася камерни концерти, концертни турнета из цяла Европа, Северна и Централна Америка. Творческата му биография включва над 200 студийни записа. Венцеслав Николов се налага и като диригент със създадения от него Колегиум Музикум, както и с различни симфонични и камерни оркестри в България и в чужбина.

Изявява се на фестивалите във Витен, Улм, „Мартенски музикални дни“ в Русе и др.

От 1989 година работи в Западна Европа, основно в Германия, където от 1991 година е художествен ръководител на Föhrer Ferien-Akademie. 

Проф. Венцеслав Николов е почетен гражданин  на Русе.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама