Над 370 служители на реда ще се грижат за сигурността в изборния ден в Шуменско

18:43, 12 ное 16 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 370 служители на реда са включени в охраната на помещенията на СИК, охраната на изборните материали, на обществения ред и сигурността преди и по време на изборния ден. Това съобщиха от Областна дирекция на МВР – Шумен. Униформените ще охраняват 311 секции, девет от които са подвижни.

По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията. В ОДМВР Шумен и РУ Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново са сформирани оперативни щабове, които са в постоянна връзка с Районната избирателна комисия, областната и общинските администрации, както и с всички институции на регионално ниво, които са ангажирани в изборния процес.

На разположение в областната дирекция в Шумен са 18 седем мобилни групи, като във всяка от тях  са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти. Подвижните групи ще следят ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс.

От 8 ноември до днес от ОДМВР - Шумен са издадени  удостоверения  на български граждани, с които могат да упражнят правото си на вот  в изборния ден. Удостоверенията се издават при изгубен, откраднат и повреден или унищожен документ за самоличност. Днес са издадени четири удостоверения. Служители на сектор “Български документи за самоличност” към областната дирекция ще окажат съдействие на български граждани, които не притежават валидни документи за самоличност  и утре и ще им бъдат издадени удостоверения за гласуване. Работното време  в утрешния ден е  от 08:30 до 19:30 часа.

Съгласно Изборния кодекс, основна задача на МВР е да осигури охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии.

Осигурява се охрана при съпровождане на транспорта с бюлетините до местата за съхранение и предаване на съответните избирателни комисии. В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама