Флашмоб и безплатни изследвания за Световният ден на диабета в Шумен

14:28, 12 ное 16 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С флашмоб “Диабетът не ни спира” и безплатни изследвания на нивата на кръвната глюкоза, бе отбелязан Световният ден за борба с диабета в Шумен.

Пред ДКТ “Васил Друмев” хората с диабет показаха признателност за загрижеността и подкрепата на своите съграждани.

Шумен е първата община в България, която осигури безплатни консумативи за хората с диабет, а скаутите на града първи подеха кампания в подкрепа на децата, нуждаещи се от инсулинови помпи. След това тези средства бяха осигурени от държавата.



Участниците във флашмоба днес бяха облечени в синьо, а доброволци раздаваха гривнички на случайните минувачи. Синьото е цветът на надеждата, приет за символ на Световния ден за борба с диабета. 



Организатори на събитието са Сдружението “За инсулиновите помпи”,  филиалът на МУ – Варна, ДКТ “В. Друмев”, скаутският клуб, клуб “Устни хармоники” към ОДК и СУ “Сава Доброплодни”.

Ваня Стоянова от сдружение “За инсулиновите помпи” обяви, че днес започват подписка за включването на сензорите за изследване на нивата на глюкоза в реимбурсния списък на Здравната каса. Това е устройство, много по прецизно и високотехнологично от глюкозомерите, с които се работи в момента. Ако инициативата е успешна, в рамките на 1 лев ще могат да се осигурят поне 20 измервания на нивата на кръвната глюкоза.



„Тогава, когато една кауза е благородна и полезна за цялото ни общество, всички ние - граждани, пациенти, местна и държавна власт, можем да се обединим. В света има над 370 млн души, страдащи от диабет, а около 270 млн се намират в преддиабетно състояние. В света на всяка 5-та секунда един човек отключва диабет”, каза още Ваня Стоянова.



Само за 20-тина минути близо 15 души се възползваха от безплатното изследване на кръвната захар. По-голямата част от тях бяха възрастни, а само при една жена глюкозомера отчете нива от 8,2 ммол/л., което е малко над нормата. При нормални условия нивата са между 4 и 6 ммол/л.



Тази вечер в синьо ще бъдат осветени сградата на театъра и паметникът „Създатели на българската държава“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама