Над 250 участника се включиха в ХII-тия Национален форум на специалистите по здравни грижи в Шумен

16:52, 11 ное 16 25 1003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 12-ти път Гранд хотел “Шумен” събра специалистите по здравни грижи от цялата страна.

Националния форум тази година е на тема "Непрекъснати здравни грижи - условие за високо качество на живот", а в него се включиха над 250 участници, 37 от които представиха свои доклади.

Събитието е под патронажа на проф. Станка Маркова - почетен председател на БАПЗГ и Милка Василева - председател на БАПЗГ. Съорганизатори на събитието са Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - Шумен и Филиал Шумен на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна. 



Зам.- областният управител на Шумен Петко Шаренков, заяви пред препълнената зала „Форум”, че здравеопазването е един от приоритетите по които работи екипа на Областния управител Донка Иванова. „Не случайно по нейно предложение в началото на 2015 година беше възстановен Областния съвет по здравеопазване. В рамките на тази година и половина, проведохме сериозни дискусии с активността и съдействието на съсловните организации, обсъдихме много проблеми и тревожни тенденции в здравеопазването в нашия регион. Това е приоритет с много нерешени въпроси и са необходими обединените усилия на всички. Важни са мненията и помощта на експертите, за да успеем да постигнем добри резултати за нашите съграждани. В резултат на тези дискусии, които проведохме, вече е факт - Стратегия за развитието на здравеопазването в област Шумен. Нашето убеждение е, че този стратегически документ е базата, по която ще се работи в следващите години", посочи той.



В приветственото си слово зам.-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова акцентира върху важната роля на медицинските сестри в системата на здравните грижи. „Медицинските сестри и лекарите сме като в един дългогодишен брак - караме се, сдобряваме се, но един без друг, просто не можем. Медицинските сестри са свързващото звено между лекарите и пациентите. Те са тези, които вече трябва да покоряват нови компетенции и нови технологии, но да не забравят и постулатите на сестра Найтингейл”, обясни тя.



Думата взе и директорът на МБАЛ – Шумен д-р Атанас Атанасов, който засегна темата за липсата на медицински сестри в цялата страна. „В България ситуацията е кризисна. Изискуемото съотношение между броя на сестрите и лекарите е 2:1. В настоящия момент, в нашата здравна система това съотношение е почти 1:1. Имаме около 27 400 реално практикуващи лекари и 29 700 работещи сестри. Това изисква нова стратегия за развитието на здравните грижи в България, която следва да бъде разработена от експертите по този проблем. Няма никакво съмнение, че основния мотивиращ фактор за задържането на качествените професионалисти в професията, е заплащането на техния труд. В тази връзка е необходимо цялостна концептуална промяна в модела на финансиране”, коментира той.

След това започна и същинската част на форума с три доклада:

„Приносът на медицинската сестра и акушерката за осигуряване на непрекъснати здравни грижи в извънболнични условия“ - проф. Соня Тончева, д.м. – Директор на Филиал Шумен към МУ-Варна, Национален консултант по Здравни грижи;

,,Колпоскопия и ZedScan спектроскопия в диагностиката на преканцерози на маточната шийка “- проф. д-р Явор Корновски, д.м.н. – Ръководител на Катедра Здравни грижи към Филиал Шумен на МУ-Варна;

„Лицево-челюстната хирургия в България – позната и непозната“ - Проф. д-р Цветан Тончев, д.м – Декан на Факултета по Дентална медицина към МУ-Варна.

Събитието продължава и утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама