С флашмоб ще отбележат Световният ден на диабета в Шумен

10:03, 11 ное 16 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С флашмоб “Диабетът не ни спира” ще бъде отбелязан Световният ден на диабета в Шумен, съобщиха от общинската администрация. От 11 часа в събота, пред ДКТ “Васил Друмев” хората с диабет ще изразят своята благодарност за загрижеността и подкрепата на шуменци.

Всички ще имат възможност да си направят безплатни изследвания на нивата на кръвната глюкоза. Хората, при които има отклонения от нормата, ще бъдат насочени към специалист за допълнителни изследвания. Специален гост на събитието ще бъде проф. д-р Виолета Йотова, ендокринолог, д.м.н., УМБАЛ „Света Марина“, Варна.  

Участниците във флашмоба ще бъдат облечени в синьо, цветът на надеждата, приет за символ на Световния ден на диабета. Сградата на театъра и паметникът „Създатели на българската държава“ ще бъдат оцветени в синьо.

Организатори на събитието са Сдружението “За инсулиновите помпи”,  филиалът на МУ – Варна, ДКТ “В. Друмев”, скаутският клуб, клуб “Устни хармоники” към ОДК и СУ “Сава Доброплодни”. Проявата се осъществява със съдействието на общината. Шумен е първата община в България, осигурила безплатни консумативи за хората с диабет с инсулинови помпи. Скаутите на Шумен първи подеха кампания в подкрепа на децата с диабет, нуждаещи се от инсулинови помпи.

Гражданите на Шумен бяха и сред първите, които положиха подписите си в защита на хората с диабет, много преди Комисията за защита от дискриминация да се произнесе в полза на пациентите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама