Регионален исторически музей – Шумен е отличен със специалната награда от Панаира на музейните изложби в Русе

14:18, 07 ное 16 / Култура 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионален исторически музей – Шумен бе отличен със специалната награда от Седмото издание на Панаира на музейните изложби, който се проведе от 3 до 5 ноември 2016 г. в Русе. Това съобщиха от музея.

Наградата е на Асоциация на „Приятели на музеите” за творческия екип на изложбата „Точно и навреме” или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!”, за партньорство с местните публики, дарители и институции.

Едноименна дарителска кампания бе обявена в началото на годината и голяма част от експонатите на изложбата постъпват като дарения. Освен колекции часовници и радиоапарати мобилната експозиция предлага и любопитни факти за историята на времеизмервателните устройства, за часовникарския занаят в града, за навлизането на часовниците както като лична вещ, така и като част от градската среда, за историята на радио-разпръскването и навлизането на радио апаратите в града ни. Жителите и гостите на града имаха възможност да се запознаят с всички тях през изминалите летни месеци, когато бяха проведени и тематични занятия с деца като част от вече традиционния „Летен музей”.

Представени бяха и още две мобилни експозиции на културната институция – „От златните им ръце“ – колекция филигран от фонда на РИМ – Шумен и „Жената вчера – жената днес (1944 – 2016)” – съвместен проект на регионалните исторически музеи във Варна и Шумен.

Във форума взеха участие над 100 учени и музейни специалисти от страната и чужбина – Италия, Румъния, Хърватска, Словения. Част от неговата програма бе и обучителният семинар „Създаване и икономически модели за пътуващи изложби” с водещ Дана Андрю от Великобритания, а работните сесии преминаха в няколко теми – „Споделяне на наследства”, „Дигитални проекти” и „Мобилност на музейните колекции”.

За първи път тази година бе обявен и конкурс за проекти в две категории – за самостоятелна и за съвместна мобилна изложба. Сред критериите за оценка организаторите на конкурса откроиха атрактивно име, интересна тема, редки експонати, разнообразни изразни средства, образователна насоченост.

Организатори на панаира са Министерство на културата и Регионален исторически музей – Русе, с подкрепата на Община Русе, Сдружение „Български музеи” и Сдружение „Приятели на музея”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама