Нормално започна изборният ден в Шумен и общината

07:42, 06 ное 16 / Политика 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нормално започна изборният ден във всички 127 секции на територията на община Шумен. Това съобщиха от РИК-Шумен.

Гласуването за президент и референдума започна в 7 и ще приключи в 20 часа. В три от изборните секции не са се явили четирима души, но комисиите са имали кворум и са започнали работа. В момента от РИК работи по назначаване в избирателните секции, където те не са се явили.

Едновременно с двата вота в село Друмево се провеждат и частични избори за кмет.

По данни на ЦИК право на глас в община Шумен имат 92  225 души, а за областта те са 191 354.

В 11 секции в Шумен ще може да се гласува и машинно. Машини за гласуване има в петте секции в СУ „Трайко Симеонов” и шестте секции в СУ „Васил Левски”.

За първи път гласуването на изборите у нас е задължително, като право право на вот имат гражданите, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.

Над 370 полицаи снощи охраняваха изборните секции и те бяха предадени на комисиите тази сутрин.

До момента от ОДМВР- Шумен са издадени 36 удостоверения  на български граждани, с които могат да упражнят правото си на вот  в изборния ден. Удостоверенията се издават при изгубен, откраднат и повреден или унищожен документ за самоличност.

Полицаите ще извършват охрана извън секциите. При поискване от председателя на секционната комисия полицейските служители ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения на обществения ред и в помещенията за гласуване.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност.

В изпълнение на задачите на МВР в периода на подготовката и провеждането на избори за президент и вицепрезидент на България и на национален референдум са открити денонощни телефонни линии. На тел.: 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: [email protected] ще се приемат единствено сигнали от граждани, съотносими към дейността на МВР - свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама