Три щама грипен вирус ни връхлитат през зимата

07:28, 03 ное 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С падането на температурите се увеличава броят на кашлящите и подсмърчащите. Въпреки това, голяма част от хората залагат на самолечение с бабини рецепти и се обръщат към личния си лекар едва тогава, когато болестта ги повали на легло.

Настинката и грипът са сред най-срещаните заболявания през есенно-зимния сезон. Те често биват бъркани едно с друго, тъй като много от симптомите им съвпадат, а и самите заболявания протичат по сходен начин. И двете представляват респираторни инфекции на дихателните пътища, причинени от вируси.

По данни на Световната здравна организация, тази година ще ни връхлетят три щама грипен вирус: "Хонконг", "Калифорния" - наричан още "свински грип" и щам "Бризбейн". Това съобщи д-р Марко Марков, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионална здравна инспекция - Шумен.

По думите му, октомври и ноември са най- подходящите месеци за поставяне на противогрипна ваксина. Тази година обаче, Регионалната здравна инспекция не предлага тази услуга и шуменци ще трябва сами да си закупят ваксина от аптеката, която да им постави личен лекар.

Тялото изгражда имунитет в рамките на 2-3 седмици след ваксинацията и организма е защитен за около година. След това процесът се повтаря.

Заболеваемостта от ОРЗ и грип към момента в Шуменска област е около 100 души на 10 000 население, посочи още д-р Марков и добави, че към момента епидемиологичната обстановка е спокойна, а пиков за грипните вируси е месец януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама