С тържествен ритуал в Шумен отбелязаха Деня на народните будители

11:40, 01 ное 16 / Култура 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на възрожденеца Нанчо Попович в Шумен отбелязаха Деня на народните будители.



В градинката пред най-старото читалище в България – „Добри Войников”, да отдадат почит пред делото на просветителите бяха дошли ученици и възпитаници на детските градини.



Сред официалните лица бяха областният управител Донка Иванова, кметът Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, деканът на Военния факултет полк. Сашо Евлогиев, депутатите Иван Иванов и проф. Стефан Желев.



Поздрав към присъстващите поднесоха преподавателката Румяна Симеонова и ученикът Михаил Марчев от ГПЧЕ „Никола Вапцаров”. Те отбелязаха значението на Шумен като един от центровете на Възраждането, дал на България имена, като Васил Друмев, Добри Войников, Илия Р. Блъсков, Нанчо Попович. „Преди 160 години, предците ни отвориха това читалище – начало на съвместния живот на шуменци в духовността, и сложиха на вратата му надписи на три езика, български, турски и френски”.

В словото си двамата припомниха и факта, че през 1896 година в отчета на шуменското трикласно училище е записано: Съставът на учениците, включва деца от различни етнически общности – българи, турци, евреи, арменци. В училището работят двадесет и осем учители, от които осемнадесет владеят чужди езици и са завършили образованието си в Австрия, Швейцария, Русия, Белгия, Америка.

„Ето затова носим заветите на дедите си в себе си и на този празник  1 ноември ги припомняме”, казаха още в приветствието си Румяна Симеонова и Михаил Марчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама