Среща на тютюнопроизводители от Северна България се състоя в Шумен

15:05, 28 окт 16 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тютюнопроизводители от Северна България се събраха днес на среща в Шумен. Така те отбелязаха Световния ден на тютюнопроизводителите.

Гости на събитието бяха зам. министърът на земеделието и храните Цветан Димитров председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, областният управител на Шумен Донка Иванова, кметът на града Любомир Христов и представители на бранша от областите Силистра, Добрич, Разград, Плевен и Шумен.

В приветствието си към присъстващите кметът Любомир Христов подчерта, че отглеждането на тютюн е важен поминък за областта и правителството отделя специално внимание на този бранш.

Областният управител Донка Иванова отчете, че през последните години има трайна тенденция площите с тютюн в региона да намаляват.

Зам. министърът Цветан Димитров не скри, че предизвикателствата пред сектора у нас са много и качеството на продукцията през последните няколко години бележи спад, но държавата в лицето на земеделското министерство стои зад тютюнопроизводителите.

Като достойноство на родното производство той изтъкна, че у нас не се допуска отглеждането на генно модифицирани сортове.

Димитров прогнозира, че проблеми ще има и при настоящата изкупна кампания и поне три години ще са необходими докато новият Закон за тютюна заработи с пълна сила.

Зам. министърът обаче не предвижда сътресения в бранша, защото новият финансов пакет за отрасъла е на стойност 94 млн. лева, колкото и предходния.

В Световния ден на тютюнопроизводителите Цветан Филев обяви, че от бранша са подготвили петиция до правителството и институциите в ЕС за защита на сектор „Тютюн”. Родните производители се обявяват против изискванията на Световната здравна организация, която иска да въведе отглеждането на сортове със съдържание на никотин до 1%, което означава, че трябва да се засаждат генно модифицирани видове. Не са съгласни да заменят тютюна с отглеждане на други култури.

Филев изтъкна, че у нас 17 хил. семейства се препитават с отглеждането на тютюн, а в Европа те са 65 хил. В световен мащаб 30 млн. души се занмават с тютюнопроизводство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама