Световноизвестният цигулар Марио Хосен гостува днес на шуменска сцена

12:57, 27 окт 16 / Култура 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният цигулар Марио Хосен ще подари на шуменци една прекрасна и незабравима вечер. Виртуозният музикант, наричан още „българския Паганини” заедно с мецосопрана Елена Чавдарова- Иса под диригентската палка на Станислав Ушев ще поднесат на публиката една интересна и разнообразна програма, в която, разбира се, гвоздеят ще е творчеството на Николо Паганини. Това съобщиха от Симфонията в Шумен. Ще прозвучат още произведения от Й.С.Бах, Г.Фр.Хендел, Дж. Росини и други. Концертът ще започне в 19:05 часа на 27 октомври зала „проф. Венета Вичева”.

Цигуларят Марио Хосен е роден в Пловдив. Майка му е оперна певица и музиката естествено огражда неговото всекидневие. Орисан е за нея още с първия подарък след раждането си- цигулка от баба му, учителка по музика. На седем години вече свири с Пловдивската филхармония. На 17 продължава обучението си във Виенската музикална академия при Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Пътят му в музикалната кариера е свързан с бележити педагози и солисти като Руджеро Ричи и Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон. Популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Представя ги в Европа, Азия, Америка, в престижни зали като „Карнеги хол“, „Концертхаус”, „Брукнерхаус” и много други.

Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка.

Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, той получава блестящи критики: „Превъплъщение на Паганини… Марио Хосен покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите”, изпълнение на бис.”-  пише Oberosterreichische Nachrichten, Австрия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама