Регионалния исторически музей e домакин на конференция „Тракия и околният свят”

15:30, 26 окт 16 / Култура 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национална научна конференция „Тракия и околният свят” ще се проведе от 27 до 29 октомври в Регионален исторически музей – Шумен, съобщиха от музея.

Възстановеният научен форум е свързан с културата на траките и неговото настоящо издание е посветено на 10 годишнината от кончината на Георги Атанасов – дългогодишен археолог в Регионален исторически музей – Шумен и проучвател на тракийската история. Началото на „Тракия и околният свят” е поставено през 2004 г., когато се провежда за първи път. Второто и третото и издание, организирани съответно през 2006 г. и 2008 г., са с международно участие. Тази година участие са заявили учени и археолози от редица български музеи, университети и изследователски центрoве, включително и към Българската академия на науките.

Научен ръководител на конференцията е проф. д.н. Иван Маразов, а сборникът с докладите, които ще бъдат представени е вече издаден.

Част от програмата на научната конференция е новата временна изложба – „Бронзова пластика от българските земи”. Античната бронзова пластика, откривана при проучванията на светилища, некрополи и селища, процъфтявали през римската епоха е част от богатото културно наследство на българските земи. Металната сплав е съхранила един цял свят от божества, герои, фантастични и митологични същества, животни и птици. Култовите статуетки на божества и герои разкриват изкуството и религиозните вярвания на тези, които са ги сътворили и почитали. Фигурите и апликациите от всекидневието отразяват културата и естетиката на своите собственици.

В изложбата са включени експонати от няколко български музея – Национален археологически институт с музей към БАН, Регионален исторически музей – Варна, Регионален исторически музей – Русе, Регионален исторически музей – Сливен, Исторически музей – Попово и Регионален исторически музей – Шумен. Представени са божества и митични герои, животни, както и предмети на лукса – бронзов балсамарий, лампа във формата на риба и др. Показаната бронзова пластика впечатлява с прецизна изработка и художествено майсторство. Изложбата е подредена в Мраморното фоайе на музея и може да бъде разгледана до 10 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама