В МБАЛ- Шумен успешно прилагат тромболитична терапия при лечението на мозъчен инфаркт

15:41, 25 окт 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
5 % от постъпилите с мозъчен инфаркт в МБАЛ- Шумен са лекувани с тромболитична терапия, докато други лечебни заведения в страната прилагат този метод само при 1 % от пациентите. Това са 105 души, приети в болницата от средата на 2009 г. до септември 2016 година. В България само пет лечебни заведения прилагат модерния неинвазивен метод, при който тромбът се разрушава с медикаменти, чрез венозно вливане. Лечението обаче дава изключително добри резултати. Статистиката сочи, че при изписването си от шуменската болница, една трета от пациентите са самостоятелни, а на третият месец, вече половината са в това състояние.



Това съобщи днес на разширения медицински съвет д-р Ивайло Петров, началник на Отделение по Нервни болести в МБАЛ- Шумен. Пред събралите се лекари, студенти в Медицинския колеж в Шумен и журналисти, той представи презентация за причините за инсултите в страната и в световен мащаб, както и за методите на лечение.

Инициативата в шуменската болница е посветена на 29 октомври- Световен ден за борба с инсулта. Най-добри резултати лечението дава, ако се приложи до два-три часа от появата на първите симптоми на болестта. До четвъртия час то трябва да е приключено.

Статистиката показва, че у нас годишно около 50 хил. души прекарват мозъчен инсулт, повечето от които загиват в острата фаза, а други остават инвалиди за цял живот. Тромболитичната терапия не само спасява човешкия живот, но и предотвратява инвалидизацията на пациентите.



„В началото имаше много резерви към този метод. Въпреки проблемната ни здравна система и меркантилността, която ни обгражда, ние работим по този проблем, защото ни беше грижа за пациентите с мозъчни инсулти. На всеки 6 секунди някои в света получава мозъчен инсулт. Всяка година 6 милиона души в света умират от това. Лечението е скъпо, а след него остават най- много болни с епилепсия и деменция. Инсулта е виновен за повече смъртни случаи, отколкото туберкулоза, СПИН и малария. Това е една тиха епидемия. Населението застарява, а възрастта е рисков фактор за инсултите. 85 % от всички инсулти са мозъчни инфаркти”, обяви д-р Ивайло Петров.

Инсултите са основна причина за инвалидност в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама