В приемния ден на кмета шуменци се жалваха от тръба на ВиК, която наводнява къщите им

17:34, 24 окт 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От спукана тръба на ВиК се жалваха живеещи на улица „Владайско въстание” в района около „Куршум чешма” в Шумен. В приемния ден на кмета Любомир Христов те се оплакаха, че заради непрекъсната авария на тръба къщите им се наводняват и в момента са опасни за обитаване, защото са потънали в мухъл, стените са напукани, а водата се пропива в основите на къщите.

Проблемът датира още от 2007 и от тогава до днес имотите се наводняват периодично. Управителят на ВиК е запознат със случая, но мерки не са взети, освен, че от дружеството са платили по 100 лева обезщетение на пострадалите собственици.



Хората предположиха, че тръбата често се пука, защото по улицата минават камиони натоварени със строителни материали, защото от години в района се изграждат жилищни сгради.

Кметът Любомир Христов обясни, че местната управа също е запозната с проблема и обеща да изпрати управителя на ВиК-Шумен и експерти да направят оглед.

В приемния си ден за граждани градоначалникът опроверга слуховете, че Цветния пазар в Шумен ще бъде закрит. Това стана, след като търговци на цветя с павилиони там се оплакаха, че фактурите им за плащане на наем закъсняват. Наемателите се жалваха и от лошото състояние на помещенията – пропаднали подове и течащи покриви и поискаха на крайните павилиони от южната страна да се осигурят сенници.

Любомир Христов, успокои притеснените търговци, че забавянето на фактурите се дължи на преструктурирането на общинските предприятия, обеща да се погрижи да се поставят исканите сенници и призова наемателите да се погрижат за доброто състояние на павилионите.

Представители на живеещите в района на бул. Мадара” №32 настояха Общината да се погрижи за облагородяването на района и междублоковите пространства, поискаха ремонт на тротоара и асфалтиране на участък, който в момента представлява разкалян терен. Гражданите се оплакаха и от учениците в съседните учебни заведения, защото непрекъснато се криели да пушат във входовете на блока и вдигали много шум.

Хората разказаха, че преди време със собствени пари са ремонтирали част от тротоара и водопровода, но не могат да се справят сами. Кметът на Шумен обясни, че местната хазна не разполага със средства за всички ремонти, които трябва да се направят в града. Припомни, че в наследство предишната местна власт им е оставила 26 млн. лева задължения. Любомир Христов обаче обеща да се погрижи да се докара фрезован асфалт, за да се покрие проблемния кален участък. Кметът пое ангажимент да разговаря и с директорите на близките училища и възпитаниците им да не притесняват живеещите в близките блокове хора.

Цветелин Георигиев предложи Община Шумен да разкрие телефон за сигнали на граждани, оказа се обаче, че в момента местната управа работи по създаването на такава система.

Георгиев помоли и за премахване на рекламите на траурните агенции в Многопрофилната болница в Шумен. Това породи мигновената реакция на Любомир Христов, който разговаря с директора на лечебното заведение и д-р Атанас Атанасов е поел ангажимент рекламите да се премахнат.

В деня за граждани кметът прие и болен мъж, който се нуждае от финансова помощ за  трансплантация на бъбрек. Мъжйт бе насочен към деловодството на Общината, където да подаде заявление за отпускане на пари от фонда за подпомагане на лечението на граждани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама