Демонстрираха работата с DEXA скенера в МБАЛ-Шумен

14:23, 20 окт 16 25 2817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Световния ден за борба с остеопорозата ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Шумен направи демонстрация на работата с DEXA скенера, който измерва костната плътност.

По повод дата за борба с коварнта борест от лечебното заведение осигуриха безплатни прегледи за измерване на костната плътност на 45 души.

По думите на завеждащия отделението по „Ревматология” д-р Стоян Тодоров на повечето от прегледаните е открита остеопороза.

Модерният апарат в Многопрофилната болница в Шумен покрива златния стандарт за изследване на костна плътност. Прегледът с лазерния скенер отнема 20 минути, при което се диагностицира плътността на тазобедрената става или гръбначния стълб. Машината е свързана с компютър на чийто екран се визуализира изследваната част от тялото. Максималният капацитет на апаратурата е 15 души на ден.

Прегледът с DEXA скенера не се покрива от Здравната каса, а цената му е 55 лева. При необходимост д-р Стоян Тодоров консултира пациентите.

Схванатост на гръбначния стълб, смаляване на ръста с минимум три сантиметра след 50-годишна възраст са сигурни симптоми, че човек страда от остеопороза. При някои хора костната тъкан изгражда специфични белтъчни връзки, които предпазват от фрактури, но това не означава, че не страдат от заболяването.

Фактор за влошаване на костната плътност са честата употреба на алкохол, тютюнопушенето, прекаляването с кафе и липсата на физическа активност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама